HTML

Szociális munka

A blog célja beszélni a terepmunkáról. A "hogyan"-ról. Tapasztalatcsere, esély a tanulásra, esély a kibeszélésre. Mindenkinek, akit ez érdekel, vagy majd érdekelni fog. Szívesen felteszem ide mindenki más írásait is! Üdv: J R (rebicsek@gmail.com) Let's talk!

Friss topikok

  • szirbikg: Szia! Nem a témához szólnék hozzá, hanem mint szociális témában blogolót kérnélek arra, hogy a meg... (2010.09.20. 17:47) Blogban mondom el...
  • Gépszaft: "közös ég-e a fejünk felett lebegő kékség...?" (2010.02.15. 09:15) Közös-Én-Tudat
  • J R: Szia Syörgyi! Én magam nem ilyen intézményben dolgozom, hanem gyermekjóléti központban. Ezért én ... (2010.02.01. 21:44) Üdv Mindenki!
  • J R: A lényeg talán szerintünk, mondhatom így (?), hogy a félelemkeltés, és az azzal való felnőttek tis... (2010.01.31. 19:33) Félelmetes gyerek(jogok), szegény felnőttek
  • Gépszaft: Szép írás! Tetszett nagyon... Majd elolvasom még többször. (2010.01.27. 21:32) Az élet magas iskolája

Linkblog

A szociális munka a mindennapokban. A "hogyan"..

2009.12.28. 22:04 J R

Hogyan / mitől jó a segítő? (egy a többek közül…)

Na, de kinek a szemében? Ki számára? Kinek fontos ez? Számomra úgy tetszik, ennek a válasznak (elsősorban vagy először) magamban kell + előjelűnek lennie. De mitől lesz az? Nekem azt senki nem mondta meg az iskolákban, hogyan kell. Persze formálgattak itt, ott, így, úgy. De talán a tapasztalatok útja visz el a tuti meggyőződésekig. A tapasztalatokat meg nem egyedül szerzem. Ha már munkáról van szó, akkor nevén nevezve leginkább a kliensekkel együtt szerezzük. Az ő ránk nézése mutatja, hogy nagyjából jók vagyunk –e. Vagy netalántán nagyon ; ). Vagy még nem eléggé.

Gondolható, ha valaki a szolgáltatásunk megrendelője, akkor lesz elégedett velünk, ha megkapta, azt, amiért megkeresett. De hát ez a szociális munka!! Van-e itt olyan, hogy konkrét megrendelés? Ritkán, elhaló hangon egy-egy (na jó, néha nem olyan elhaló hangon : P, de ez a ritkább). Kéne egy új iskola a gyereknek, el kéne intézni ezt és ezt az ügyet (ez a felsorolás persze nagyon sok soros lehetne). Csak hát ugye kérni is nehéz, megfogalmazni, hogy mit akarunk igazán, nehéz. Különben is Te egyelőre csak egy idegen vagy.

A kliensnek sem könnyű, pedig ő „csak” megrendelni akar. Akkor nekem milyen, akinek úgy kell azt „teljesíteni”, hogy nem is mindig tudni, hogy pontosan mit. Na itt indul. A felfedezés, a közös megfejteni valókkal foglalkozás ideje. Tehát be kell fogadnia Téged, az életébe, a problémájába. És aztán meg együtt megoldani, ugye nem a kliens helyett. Szakmai közhely, mindenki érti. De itt ezzel le is állok, nem az esetvezetésben látom a kérdés lényegét. 

Azt hiszem, hogy a jó segítő fejben dől el. Akkor, amikor reggel elindulsz otthonról, amikor leülsz egy-egy családdal, klienssel beszélni. Amikor NEM kedvesen viselkednek Veled, s Te belül eldöntöd, hogy megsértődsz-e vagy nem. Amikor arra próbálsz reagálni, ahogy magad sem tudod, hogyan kell. Amikor eltökéled magad, hogy bárhogy is alakulj, SEGÍTŐ maradsz. Nagybetűkkel, nyilván a nyomaték kedvéért. De ezt is érti mindenki. Amikor eladod magadnak azt, hogy Te szereted, elfogadod a veled szemben ülőt, akármit is tett, akárhogy is viselkedik veled szemben. Amikor előre megbocsátod neki azt, amit még el sem követett, azaz számolsz vele. Vagyis felkészülsz. Fejben, lelkiekben. Amikor kívül maradsz, meg már be is vonódtál. Valamennyire bevonódtál persze, segíti az együttérzést. Amikor mindezt kibírtad, álltad a sarat, s mivel ilyen jól felkészültél, meg sem tudtak bántani, el sem tudtak tántorítani. Amikor ezek miatt a segített észreveszi, hogy Te barát vagy és nem ellenség. Amikor nem marad hely és tér a csatározása, amikor az már réges-régen hiábavaló, felesleges.

Akkor, amikor a kliens magától hív fel és kéri ki a véleményed. Vagy, amikor elfogadja, ha olyan döntés mellett voksolsz az ügyében, ami nem tűnik elsőre neki kedvezőnek, de elhiszi neked, hogy igazad lehet. Elhiszi, mert egyszer sem szóltál vissza, egyszer sem sértődtél meg, egyszer sem veszekedtél, mert akkor is mosolyogni tudtál, amikor épp fel akart idegesíteni. És akkor, amikor látja, hogy Te hiszel magadban, s ezért már neki sincsen oka kételkedni benned. Pedig ő könnyen lehet, hogy másképp készült….

 

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szocialismunka.blog.hu/api/trackback/id/tr541629344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varangyosbéke 2009.12.29. 01:45:28

Drága!

A terep és az elmélet sosem fog taláxxani! sosem.
csak ha úgy nem kanyarítják...de akkor sem.

tegyél mindent úgy, ahogyan ösztönösen érzed!

legyél mindig hiteles.

legfontosabb a szolgáltatást igénybevevő!

minden jót! B. Sugárka

100kriszta 2009.12.29. 08:17:41

Hurrá! Hurrá!

Szia Rebus! Remélem írásban is olyan érzelem-gazdag, mértékletes és elfogulatlan leszel, mint élőszóban. :-)

Üdv. OK

Possimpible · http://pszichoblog.blog.hu 2009.12.29. 13:07:13

így van. a szolgálat a lényeg a segítő szakmákban, és bizony ezen néha komolyan dolgozni kell... mármint azon, hogy ezt az ember a körülmények ellenére, a büszkeségét és nehézségeit félretéve mindig első helyen tudja tartani. keveseknek sikerül...

J R 2009.12.29. 21:40:59

@varangyosbéke: köszi. amennyire tudjuk azért csak kanyarítsuk, kanyarítsuk szerintem.. : ) neked is a legjobbakat!

@100kriszta: Köszönöm Kriszta! Ha van kedved írj Te is, és feltesszük ide. Hm? ; )

@Possimpible: tök jó a blogod!
süti beállítások módosítása