HTML

Szociális munka

A blog célja beszélni a terepmunkáról. A "hogyan"-ról. Tapasztalatcsere, esély a tanulásra, esély a kibeszélésre. Mindenkinek, akit ez érdekel, vagy majd érdekelni fog. Szívesen felteszem ide mindenki más írásait is! Üdv: J R (rebicsek@gmail.com) Let's talk!

Friss topikok

  • szirbikg: Szia! Nem a témához szólnék hozzá, hanem mint szociális témában blogolót kérnélek arra, hogy a meg... (2010.09.20. 17:47) Blogban mondom el...
  • Gépszaft: "közös ég-e a fejünk felett lebegő kékség...?" (2010.02.15. 09:15) Közös-Én-Tudat
  • J R: Szia Syörgyi! Én magam nem ilyen intézményben dolgozom, hanem gyermekjóléti központban. Ezért én ... (2010.02.01. 21:44) Üdv Mindenki!
  • J R: A lényeg talán szerintünk, mondhatom így (?), hogy a félelemkeltés, és az azzal való felnőttek tis... (2010.01.31. 19:33) Félelmetes gyerek(jogok), szegény felnőttek
  • Gépszaft: Szép írás! Tetszett nagyon... Majd elolvasom még többször. (2010.01.27. 21:32) Az élet magas iskolája

Linkblog

A szociális munka a mindennapokban. A "hogyan"..

2009.12.28. 19:47 J R

Noname hős vs. karrier

Címkék: karrier?

Szerintem többekben merül fel, mint amennyit például én erről bármit is hallok.

Ki ne vágyna az elismerésre? Jó, persze, nem mindenki színpadra és kitüntetésekre vágyik. De annál mindjárt többre, mint amit alanyi jogon a szociális munkás kaphat. Hogy egyedül ballagsz a szürke hétköznapokon az utcán, be-betérsz egy-egy családhoz, életekkel foglalkozol, sorsdöntő beszélgetéseket folytatsz, gyerekek és családjaik sorsa felől döntesz (mert igen, mindenben valójában Te döntesz ! persze rögtön saját maguk –a család- után ; )), majd hazamész és pakolgatod otthon a csekkhegyek kontra aprópénzedet, s még csak el sem tudod senkinek mesélni, hogyan telt a napod. Na jó talán néhányaknak. De hát nyilván a több száz családot csak nem meséled el, akikkel beszéltél, beszélsz, -ezért szelektálsz, szelektálva, pedig nem lehet még csak egy jót ventillálni sem- igen unalmas lennél tőle, mi több önelégült, magát, munkáját fitogtató, másokénál feljebb helyező valakivé lennél. Ez pedig minden csak nem a szociális munkás sajátja. Ugyanis ellentmond. Ellentmond neki a szociális munka alázata, az, ahogyan téged arra szocializáltak. Ebben azon kívül, hogy felfogod a munkád szolgálat jellegét, közrejátszik az is, hogy nem nagyon kérdezi meg senki. Elvárni igen, megkérdezni, ’neadjég’ megdicsérni, azt nem. Így maradtál noname, esetleg magadra időnként csendben büszke, vagy a gondozott család szemében egészen jó fej. Ez sem kevés. De magányos dolog és önfegyelmet igényel. Ami talán megy is, de hát nyilván csak egy ideig. Mivel, ha nem vagy soha elismerve -anyagiakra konkrétabban persze nem is térek ki, pedig csak arról beszélni önmagában véve is elég lenne-, akkor egy idő után a ’jóbolond’ effektust érzed magadon. Ettől türelmetlen és arrogáns leszel. Ki ne lenne az, ha tartósan hülyének nézik?! Akkor kicsit elkomorodsz, s észreveszed, hogy a dologban a legaggasztóbb, hogy olyan kezdesz lenni, amilyen egyébként nem vagy, s amilyen nem is kívánsz lenni. Már-már törtetővé kezdesz/akarsz válni, ’csakhátugye’ kifutási lehetőség híján. A legszerencsétlenebb együttállás. Ilyenkor vagy olyan, amire azt mondják …frusztrált…?

Na jó akkor tegyük fel, hogy úgy döntesz, akkor teszel inkább gyorsan magadért, a téged körülvevőkért és a családjaidért (akiket gondozol), és akkor tessék szépen karriert csinálni, kiégés elkerülési célzattal. Nos…, khmm.. Karrier, karrier,.. mi is az? Van ilyen a szociális munkában?

Áhh, nincs itt hónap dolgozója, nincs itt semmi, csak a Mónika show… meg max. a Tüzér utca.. …. Nincs itt termelési eredmény, nincs még egy tisztességes karácsonyi pulykapénz se. Ha van, az szemlesütően jelképes, komolytalan, igazságosan kevéssé elosztható stb.

Marad hát a  burn out, vagy a meglévő 5 forintodból 4 és félért a szupervízió..Így van hát a karrierrel a köz alkalmazottja, a ’szociálisok’.

Sokan dolgoznak úgy a világban, hogy nem szeretik a munkájukat, vagy talán, ha szeretik is, de szenvednek egy életen át a megbecsültség hiánya, az alacsony, élhetetlen fizetés, a munkahelyi hierarchiáknak való kiszolgáltatottság, és a túlterheltség spiráljában egy életen át. Szomorú. Mégis azért ki így ki, ki úgy próbál boldogulni. Van, aki változtat, változtatni próbál, van, aki nem.

Ebben a szakmában -a szociális munkában- ugyanez a helyzet attól olyan (óriásian) ellentmondásos, mivel az a munkád, hogy a fejlődést képviseled, a jól boldogulást képviseled, hogy ennek egy hírnöke, egy iránytűje, egy képviselője, egy lelkesítője etc etc. vagy.

PONT TE, aki egy vagy azon ezrek vagy milliók közül (valójában mit képzelsz magadról?), aki saját magadnak ezt nem tudod megteremteni, vagy mondjuk úgy, akinek a szakmája és a munkakörülményei nem segítenek mindebben. Mert nincs pénz, nincs karrier, nincs igazságosság, és még kritizálnak is, ja és legújabban meg még büntetgetnek is… stb.

Fent már leírtam….

Sokan tudják, de senki nem mondja. Erről nem beszélünk. Megszoksz vagy megszöksz, vagy reménykedsz… vagy valami ilyesmi..

Vagy csak mi mondjuk. Akikről szó van. De mi is csak magunk között.

 

Jó lenne, ha a szakmát vizsgálni hivatottak közül is lenne aki beszélni szeretne róla...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szocialismunka.blog.hu/api/trackback/id/tr971629076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rocsó (törölt) 2010.01.09. 19:14:15

Nagyon hiteles az eszmefuttatásod a frusztráltságig, de hát miért nem engedjük meg magunknak, hogy bizonyos helyenek bezsebeljük az elismerést? Biztos ellentétes ez az alázattal? Szerintem nem.

J R 2010.01.10. 13:27:21

Bezsebelném én, és bezsebelnénk mi ; ) Az alázattal csak annyiban ellentétes, hogy ha jót akarsz tenni, akkor azt önzetlenül teszed meg, a meglévő nehéz körülmények mellett is, mert a cél a fontos. Nem azért hogy úton útfélen hajlongjanak előtted.
De az igaz, s erről igyekezetem beszélni pont, hogy a másik véglet sem jó, a kizsákmányolósdi. Azt szerintem sem kell (kéne) hagyni. Nem csak azért nem, mert rosszul esik, hanem mert tönkre vágja az egészet. Mert önzetlen vagy, de nem hülye.
Ha önzetlennek képesek látni, akkor tetszel nekik és ezt ki is fejezik, attól még önzetlenebb leszel. Ha hülyének, akkor meg előbb utóbb lelépsz. Mellesleg így ők járnak rosszabbul (meg ezesetben a kliensek).. Nem értem, ez miért érti jobban a világ, miért éri így meg nekik.
UI.: Bezsebelésre való szándéknyilatkozat, az is, hogy beszélünk róla..

J R 2010.01.10. 13:29:15

Bocs, jav.: Nem értem, ez miért NEM érti jobban a világ, miért éri így meg nekik.
süti beállítások módosítása