HTML

Szociális munka

A blog célja beszélni a terepmunkáról. A "hogyan"-ról. Tapasztalatcsere, esély a tanulásra, esély a kibeszélésre. Mindenkinek, akit ez érdekel, vagy majd érdekelni fog. Szívesen felteszem ide mindenki más írásait is! Üdv: J R (rebicsek@gmail.com) Let's talk!

Friss topikok

  • szirbikg: Szia! Nem a témához szólnék hozzá, hanem mint szociális témában blogolót kérnélek arra, hogy a meg... (2010.09.20. 17:47) Blogban mondom el...
  • Gépszaft: "közös ég-e a fejünk felett lebegő kékség...?" (2010.02.15. 09:15) Közös-Én-Tudat
  • J R: Szia Syörgyi! Én magam nem ilyen intézményben dolgozom, hanem gyermekjóléti központban. Ezért én ... (2010.02.01. 21:44) Üdv Mindenki!
  • J R: A lényeg talán szerintünk, mondhatom így (?), hogy a félelemkeltés, és az azzal való felnőttek tis... (2010.01.31. 19:33) Félelmetes gyerek(jogok), szegény felnőttek
  • Gépszaft: Szép írás! Tetszett nagyon... Majd elolvasom még többször. (2010.01.27. 21:32) Az élet magas iskolája

Linkblog

A szociális munka a mindennapokban. A "hogyan"..

2010.01.15. 22:35 J R

Mindennapi szempontjaink

Minden nézőpont, szempont kérdése. És nagy hír, mindenkinek meg vannak a maga szempontjai.

Gyalogoltam ma oda-vissza, mert sztrájk van. Közben gondolkodtam. Családokon, helyzeteken.

Egyik ilyen előfordult helyzetben a téma a magántanulóság volt. Kamasz fiú, aki utál iskolába járni, ezért úgy dönt, ha már ennyire rossz, mért is erőltetné. Oka -ahogy elmondja végre nagy nehezen, sokadik találkozásra-, hogy eléggé húzós az osztálya, egymást bántalmazó, vagy legalábbis a bántalmazás esélyét lebegtetve, állhatatosan egrecíroztató osztálytársak, helyzetet nem kezelő pedagógusok. Vannak cigány osztálytársak, de a nem cigányok is nagyon „furcsák”. A cigányoktól nem azért fél, mert cigányok, hanem mert más az elintézési módszerük. Csak csettintenek egyet és ott a fél család. Ezért nem oké nekik visszaszólni. Szóval a srác, saját anamnézis szerint, kicsit érzékenyebb az átlagosnál, ennek láthatóak a jelei. Ennek ellenére, vagy épp emiatt az érvei állnak a lábukon. Már hiányzik 4-5 hónapja a suliból, vagyis szinte nem volt még bent az adott tanévben.

Mondjuk úgy, hogy sztrájkol? Na jó, mondjuk úgy.

Ő így sztrájkol. Ha ilyen ez az iskola, ő nem megy be. Vállalja a következményeket.

Magántanulóságát támogató levelet kellene írnom, ez hozzám a szempilla rebegtetős kérés. Sztrájkját, kiskapuzását támogatót.

 

Meg fogom írni? Meg fogom írni. Meg fogom, mert már hiányzik 5 hónapja, mert  túl későn derült ki, mert már nem tudna visszailleszkedni, hiperérzékenysége miatt nem kész rá, nem is kéne erőltetni. Mert érthetőek a szempontjai, hiába sántít az elintézési mód, de ha akarom, meg tudom érteni. Meg fogom, mert egy sztrájkoló sarokba szorított.

Megírom -hiába a magántanulóságot nem pont erre találták ki, mégis csak valahogy helytállónak tűnik-, de persze bizonyos feltételeket támasztva mellé. Például, hogy azért megpróbál nézni másik iskolát. Csak hát az év közepén hova fogják átvenni? Hogy a szülei ellenőrzik majd hogy otthon tanul, hogy jövőre biztosan folytatja majd rendesen, bejárósan valahol stb.. Magyarul azért próbálkozok, lássa csak, azért egy sztrájk sem elég mindenhez. Igen is, én is erős vagyok. Bár, lássuk be, inkább olyan kis aranyos, hisz régen tudjuk, ő győzött. Vagyis nem ő, hanem a sztrájkja, meg a szempontjai. Aminek szerinte biztosan, szerintem meg talán, jó oka volt.

 

Viszont, ha ő sztrájkolhat, miért ne sztrájkolhatna más is? Ha a következő sztrájkoló előtt lesz példa arra, hogy le lehet állni, hogy ideig-óráig simán le lehet parkolni. Értjük. A végén úgy is megértik majd, sőt lesz még majd buksi-simi is. És tényleg.

Ha jön egy következő magántanulóságot saját magának kérő, azt jó ötletként, megoldásként kitaláló, hát neki is meg lesznek a maga szempontjai. A meggyőző érvei.

 

Indulhat az újabb sztrájk. Hiába sántít esetleg, meg fogjuk érteni majd azt is. Mert őt majd meg lehet érteni, a többiekkel akkor meg majd épp nem foglalkozunk.    

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szocialismunka.blog.hu/api/trackback/id/tr751675775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Possimpible · http://pszichoblog.blog.hu 2010.01.15. 22:54:54

Nagyon érdekes írás... szeretem az ilyen konkrét eseteket, mert különösen tanulásgosak tudnak lenni. Nekem rögtön fel is merült két kérdésem a saját benyomásaim és az iromány kissé "önirónikus", a félmegoldásra utaló hangvétele hatására:

1. Ilyenkor a hiperérzékeny gyerekkel valaki fog is foglalkozni (szakember), vagy ennyi volt az egész és hello, megkaptad amit akartál, de azért legyél jófej és próbálkozz (habár ezt senki nem fogja ellenőrizni - max. a szülők, de ezekszerint ők sincsenek a helyzet magaslatán)!?

2. Saját anamnézis vajon tényleg elég-e?

J R 2010.01.15. 23:09:52

A félmegoldás érzetet jól érzed. Ha nem 3,4,5 hónappal később értesülnél ezekről a problémákról, hogy egy gyerek valami miatt nem jár iskolába (jelen esetben fél), akkor nem utólag kellene egy kisebbik rosszat választani, itt. pl a magántanulóságot, ami talán elkerülhető lett volna..

1. A hiperérzékeny gyerekkel a szoc. munkás kezd el foglalkozni, ha tényleg úgy tűnik, hogy szükség van rá, s ha van a gyerekben fogadókészség rá. Ha nincs, de kéne hogy legyen, akkor is foglalkozni kell vele.. Magyarul, a szocmunkás, és utána sorban a többiek szükség szerint (pl. pszichológus)

A saját anamnézis elég -e? Fú, de jó kérdés...
Szerinted nem elég?

Ott, akkor talán elég, neked kell megírni a támogatót, neked kell érteni őt. Ha viszont van benned hiányérzet, vagy kérdőjel, ha valami nem tiszta, nem kerek, akkor megkérdezhetsz más szakembereket, elküldheted pszichológushoz, beszélhetsz az iskolával (mondjuk vele mindenképpen illik is)stb. De ha minden világos és elfogadható, akkor ezt el tudod dönteni egyedül is. Szóval esete válogatja.
De annyira jó a kérdés, hogy kiváncsi vagyok más mit mond rá....

Possimpible · http://pszichoblog.blog.hu 2010.01.15. 23:18:37

Az oké, hogy a szocmunkás foglalkozik vele, de azzal, hogy mondjuk megírja neki a magántanulós papírt és látszólag a problémát sikerült valahogy kezelni, elrendezni ezekszerint nincs vége a folyamatnak? Tehát ha Te úgy látod jónak akkor a gyerek visszajár és foglalkozik vele valaki, vagy mondjuk legalább nyomonköveti valaki azt, hogy hogy alakulnak az ügyei? Mert ebben az esetben ez akár teljesértékű megoldás is lehet.

J R 2010.01.15. 23:30:28

Pontosan, ahogy mondod. Egy darabig figyelsz, és meglátod, hogy van-e szükség segítségre a papír megíráson túl, nyomon követsz. Ha van, akkor teszed a dolgod. De ha a család megnyugtatóan kézben tartja a dolgokat és nincs nagy baj, akkor ennyi volt a teendő az üggyel. DE úgy köszönsz el, hogy jól az eszükbe véssék, hogy megkereshetnek és keressenek is meg (!) később, ha bármi gond lenne...
süti beállítások módosítása